top of page
Yazarın fotoğrafıÜzeyir AHISKALI

MİRASÇILAR ARASI PAY TEMLİKİ SURETİYLE MURİS MUVAZAASI

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

YARGITAY BAŞKANLIĞI 1. Hukuk Dairesi 2021/6822 E. , 2021/7921 K.

"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ: ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 1. HUKUK DAİRESİ

DAVA TÜRÜ:TAPU İPTAL VE TESCİL


Taraflar arasında görülen davada; Davacılar, mirasbırakan ...’ın maliki olduğu ... ada ... parsel sayılı taşınmazdaki 8 nolu bağımsız bölüm ile ... ada ... parsel sayılı taşınmazdaki 12 nolu bağımsız bölümü ilk eşinden olma davalı oğluna satış suretiyle temlik ettiğini, mirasbırakanın mal satmaya ihtiyacı olmadığı gibi davalının da alım gücü bulunmadığını, devrin mirasçılardan mal kaçırma amaçlı, bedelsiz ve muvazaalı olduğunu ileri sürerek, tapu kayıtlarının iptali ile miras payları oranında adlarına tescile karar verilmesini istemişlerdir.

Davalı ..., işlemlerin gerçek olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur. İlk Derece Mahkemesince, davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen karara karşı davacılar vekili ile davalı vekilinin istinaf başvurusu üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi tarafından davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine, davacılar vekilinin istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi hükmünün ortadan kaldırılarak davanın kabulüne ilişkin verilen karar Dairece; "… Hemen belirtilmelidir ki; 12 nolu bağımsız bölüm yönünden temlikinin mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğu belirlenerek anılan taşınmaz yönünden davanın kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Davalının bu yöne değinen temyiz itirazlarının yerinde görülmediğinden reddine.


Davalının diğer temyiz itirazlarına gelince; dinlenen davacı ve davalı tanıkları 8 nolu bağımsız bölümün mirasbırakanın borçları nedeniyle ...’a devredildiğini belirtmişler, temliklerin muvazaalı olduğuna dair hükme yeterli bir açıklamada bulunmamışlardır. Bu durumda toplanan deliller, yukarıdaki ilkeler ile birlikte değerlendirildiğinde, 8 nolu bağımsız bölüm bakımından davacıların mirasbırakanın temliki mal kaçırma amacıyla yaptığına dair iddialarını ispatlayamadığı sonucuna varılmaktadır. Hal böyle olunca; 8 nolu bağımsız bölüm yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir. ... " gerekçesiyle bozulmuş, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, 12 nolu bağımsız bölüm yönünden davanın kabulüne, 8 nolu bağımsız bölüm yönünden davanın reddine karar verilmiştir.


Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'in raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.


-KARAR-

Hükmüne uyulan bozma kararında gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacıların yerinde bulunmayan temyiz itirazının reddiyle, usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 431,7 TL. fazla yatan harcın davacılara iadesine, 15/12/2021 tarihinde kesin olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page