top of page
Yazarın fotoğrafıÜzeyir AHISKALI

MİRASIN HÜKMEN REDDİ

Güncelleme tarihi: 18 Ağu





4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 605/2. maddesinde: 'Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.' hükmü yer almaktadır.


Bu maddede yer alan şartların sağlanması durumunda mirasçı, mirasın gerçek reddine ilişkin süreyi geçirmiş olsa bile mirası reddedebilir.


Mirasın hükmen reddedilebilmesi için, miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli olmalı ya da bu durum resmen tespit edilmiş olmalıdır.


Mirasın hükmen reddi davasında; davacı mirasçı sıfatına haiz kişi veya kişiler, davalı ise alacaklılardır.


Mirasın hükmen reddi davasında görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri mahkemesidir.


2. Hukuk Dairesi         2010/15155 E.  ,  2011/4561 K.

"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ : Bakırköy 9.Asliye Hukuk Mahkemesi

TARİHİ :16.3.2010

NUMARASI : Esas no:2008/265 Karar no:2010/65

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.1-İlk hüküm, "eksik inceleme sonucu karar verilmesi ve mirasbırakanın terekesinin aktif ve pasiflerinin ölüm tarihi itibariyle belirlenmesi" gerekçesiyle bozulmuş, diğer temyiz itirazları ise incelenmemiştir.


Dosya içindeki bilgi ve belgelerden; miras bırakanın ölüm tarihi itibariyle terekesinin aktifinin 8.735,31 TL. olduğu anlaşılmaktadır. Buna karşın, Ankara Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi Müdürlüğünün 12.01.2009 ve İstanbul Kocasinan Vergi Dairesi Müdürlüğünün 21.01.2009 tarihli yazılarına göre vergi borçları toplamının ise (2.903,97 + 12.188,60) 15.092,57 TL. olduğu bildirilmiştir. Bu duruma göre Türk Medeni Kanununun 605/2.maddesi koşullarının dava konusu olayda oluştuğu miras bırakanın ölümü tarihinde terekesinin borca batıklığı ve ödemeden aczi sabit olduğundan; davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi doğru bulunmamıştır.

2-Kabüle göre de; mirasın hükmen reddi davaları tespit davası niteliğinde olup, harç ve vekalet ücretinin de maktu olarak hesaplanması gerekirken, nispi olarak hesap edilmesi de usul ve yasaya aykırıdır.


SONUÇ:Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

 

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


Yazı: Blog2_Post
bottom of page