top of page
Yazarın fotoğrafıÜzeyir AHISKALI

ANLAŞMALI BOŞANMA

Güncelleme tarihi: 23 Ağu


ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesinde yer alan düzenlemede yer alan şartların oluşması halinde taraflar anlaşmalı şekilde boşanma imkanına sahiptir.


Söz konusu maddeye göre:


'Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.'


Düzenlemeye göre, evliliğin bir yıl sürmüş olması ve eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğer eşin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılacaktır.


Bu durumda yapılacak duruşmada tarafların bizzat bulunmaları şarttır. Bununla birlikte hâkimin, boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.


Hâkim gerekli gördüğü taktirde tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak anlaşma metninde değişiklikler yapabilir.


Yapılan bu değişikliklere tarafların onay vermesi durumunda anlaşmalı boşanmaya hükmolunur. Aksi taktirde anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi mümkün değildir.


Bu durumda şartları var ise 166/1. maddede yer alan 'Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.' hükmü uyarınca davaya devam olunabilir.





6 görüntüleme0 yorum

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page