top of page
Yazarın fotoğrafıÜzeyir AHISKALI

AMERİKADA GAYRİMENKUL YATIRMI YAPMANIN HUKUKİ SÜRECİ 





AMERİKADA GAYRİMENKUL YATIRMI YAPMANIN HUKUKİ SÜRECİ

 

Amerika Birleşik Devletleri yatırımcıların dikkatini çeken en önemli adreslerden birini oluşturmaktadır. ABD'de konut yatırımı birçok açıdan avantajlar sunmaktadır. Bu sebeple son yıllarda ülkemizde de ABD'de konut yatırımı yapmak isteyenlerin sayısı hızla artmaktadır.

 

Amerika’da yatırım yapılırken birçok açıdan dikkatli olmak gerekmektedir. Bu hususların en başında doğru ve kârlı bir yatırım yapmak gelmektedir. Bununla birlikte, doğru yatırım kararları almak kadar, hukuki süreçlerin yönetimi de önem arz etmektedir.

 

Ahıskalı Hukuk ve Danışmanlık olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan iş ortaklarımız ile birlikte ABD’de konut alma süreçlerinde sizlere yardımcı olmayı hedeflemekteyiz.

 

EV SAHIBI OLMAK AMERIKA'DA BIRÇOK AVANTAJ SUNAR

 

Yatırım Aracı

Gayrimenkul yatırımı, yıllar içerisinde değer kazanması açısından en temel, risksiz yatırım araçlarının başında gelmektedir. Zamanla değer kazanmasının yanı sıra dolar bazında kira geliri elde etme imkânı, Amerika’da gayrimenkul yatırımı yapmayı cazip hale getirmektedir.

 

Bu avantajlara ek olarak dünya çapında cazip bir pazar olan ABD konut piyasasında, sahip olduğunuz bir taşınmazı istediğiniz taktirde kısa sürede satma imkânı bulunmaktadır.

 

ABD’De Ortalama Ev Fiyatları

ABD genelinde konut fiyatları bölgelere göre değişmekle birlikte, 2023 yılı verilerine göre ortalama 348.079,00 dolar civarındadır.

 

Kira Geliri

ABD’de satın almış olduğunuz evi kiraya verilebilir ve ek gelir sağlayabilirsiniz. Ortalama kira geliri bölgeye göre değişmekle birlikte, 2023 yılı verilerine göre aylık 1.588,00 dolar civarındadır.

Buna göre konut fiyatlarına bağlı olarak, evler genellikle 15-20 yıl arasında amorti etmektedir.

 

AMERIKA'DA EV ALIM SÜRESI 

Amerika'da ev alım süreci genellikle 4 ila 8 hafta arasında tamamlanmaktadır. Bu süreç aşağıdaki adımlardan oluşur:

 

·       Teklif verme ve kabul edilmesi

·       Kredi başvurusu ve onaylanması

·       Ev incelemesi ve ekspertiz raporu

·       Tapu devrini tamamlama

 

Sürece etki eden faktörler arasında (eğer kredi kullanılacak ise) kredi onay süreci, tapu işlemlerinin hızı ve satıcı/alıcı talepleri yer alır. Deneyimli bir danışmanla çalışmak bu süreci kolaylaştırabilir.

 

Ayrıca, yabancı bir vatandaş olarak Amerika'da ev satın alabilmek için herhangi bir vizeye veya oturum iznine ihtiyaç duyulmaz. Sadece geçerli bir pasaport yeterlidir. Ancak ev sahibi olmak doğrudan vatandaşlık hakkı sağlamaz, bunun için ayrı bir süreç izlenmelidir.

 

AMERIKA'DA EV ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

Eğer ev nakit alınacaksa herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur ve tapu işlemleri online yapılmaktadır.

 

Eğer mortgage (konut kredisi) kullanarak ev alacaksanız, yıllık geliriniz, borçlarınız, ön ödeme tutarınız gibi mali durumunuz kredi başvurusunda değerlendirilecektir.

 

Yabancı uyruklu kişiler de ABD vatandaşları gibi ev sahibi olabilir, ancak ilave bazı belgeler talep edilebilir. Örneğin, ABD'de işlem gören bir bankada en az 100.000 dolar bakiye şartı aranabilir mortgage alabilmek için.

 

- Pasaport veya varsa ABD vizesi ya da Green Card

- Gelir belgesi (maaş bordroları, vergi beyannameleri vb.)

- Kredi raporu ve kredi skoru

- Banka hesap dökümü ve varlık belgeleri

- İpotek başvuru formu

- Kimlik belgeleri (ehliyet, sosyal güvenlik numarası vb.)

 

SEATTLE ÖRNEĞİ

 

Seattle, birçok teknoloji şirketinin (Amazon,Google,Facebook,Microsoft,Uber) ev sahipliğini yapmakta olup yüksek gelirli çalışanlar için cazip bir yerdir. Artan talep ev fiyatlarını ve kiraları yükseltmektedir.

 

Sınırlı Arsa

Seattle, Puget Körfezi ve dağlar arasında sıkışmış durumdadır. Bu nedenle yeni inşaat alanları sınırlıdır ve arsa fiyatları yüksektir.

 

Kaliteli Yaşam Standardı

Seattle, yüksek yaşam kalitesi, iyi eğitim kurumları ve düşük suç oranıyla ünlüdür. Bu da fiyatların yüksek olmasına neden olmaktadır.

 

Ev Fiyatları

2023 verilerine göre Seattle'da ortalama ev fiyatı 750.000 dolar civarındadır. Ancak bazı mahallelerde daha uygun fiyatlı evler bulmak mümkündür. Örneğin Rainier Beach, Beacon Hill ve Othello gibi mahallelerde ev fiyatları daha düşüktür.

 

Kira Gelirleri

Seattle'da kira fiyatları da oldukça yüksektir ve son yıllarda artış göstermiştir. 2022 verilerine göre, tek yatak odalı bir dairenin ortalama kira bedeli aylık 2.000 dolar civarındadır. Enflasyon ve artan talep nedeniyle kiraların daha da artması beklenmektedir.

 

Ofisimiz, Amerika’da ev sahibi olmak ve gayrimenkul yatırımı yapma konularında iş ortaklarımız aracılığıyla sizlere yardımcı olabilir. İsterseniz yurt dışına dahi çıkmadan tüm hukuki süreçlerinizi yürütebiliriz.


Ayrıntılı bilgi için iletişime geçebilirsiniz...

239 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


Yazı: Blog2_Post
bottom of page